Bøger: Anmeldelser, anbefalinger og omtaler

Ernæring og fysisk degeneration af Western A. Price

Dette værk, der udkom første gang i 1939, har næppe været mere aktuelt end nu 78 år senere. Det er en absolut klassiker inden for emnet ernæring, og er oversat til mange sprog. I slutningen af 2016 fik vi også en udgave på dansk, udgivet af Quarrtsiluni Publishing....

læs mere

Souping af Martin Kreutzer og Sandra Pugliese

GAPS-kokkens anmeldelse: Her er en dejlig kogebog med mange opskrifter på diverse slags supper. Ja, så diverse, at jeg vil kalde dem med en del frugt i, og som skal spises kolde, for smoothies. Der er forskellige råvarer, der skal springes over, når man er på...

læs mere

Kålsalater og juice af Mette Mølbak

GAPS-kokkens anmeldelse: For dem, der er kommet så langt i kuren, at de tåler råt kål, og som kender deres GAPS-råvareliste og ved hvordan de enkelte råvarer skal forbehandles, kan man få god inspiration til dejlige salater og juicer i denne bog. Er man på GAPS-kur...

læs mere

GAPS-KOKKEN ANBEFALER

Hvis du vil vide noget om ernæring og helbred, som har hold i troværdige observationer gennem mange år, må du opsøge den viden selv.
Lav din egen research ved at læse artikler og bøger, se film og lyt til interviews, få information og hør om andres erfaringer på SoMe.
Her er bogtitler, som måske kan informere og inspirere.
Langt det meste litteratur, der findes om GAPS, er på engelsk.

Lav din egen research

GUT AND PSYCHOLOGY SYNDROME

– NATURAL TREATMENT FOR DYSPRAXIA, AUTISM, ADD, DYSLEXIA, ADHD, DEPRESSION, SCHIZOFRENIA AND MORE

Forfattet af neurolog og human ernæringsekspert Natasha Campbell-McBride.
Udkom første gang i 2004 og igen i revideret udgave i 2010. Oversat til 16 sprog.
Bogen henvender sig såvel til fagfolk som “den almindelige læser”.

Måske den vigtigste fagbog, der er skrevet i nyere tid.

Ikke blot redegør McBride for et utal af sammenhænge i det komplicerede fordøjelsessystem, så det er til at forstå. Hun forklarer også, hvad man kan stille op, hvis det er ude af balance. Derfor er bogen konstruktiv, opklarende og opløftende.

Da jeg læste bogen i 2012, gav den ufattelig god mening. Jeg forstod, hvorfor vi er havnet, hvor vi er i dag, hvor alt, alt for mange er kronisk syge. På det tidspunkt var der ikke skrevet et ord om tarmfloraen i noget dansk main stream medie, så stoffet var fuldkommen nyt og ukendt ikke bare for mig men for alle danskere.

Især for fagfolk, der arbejder med mennesker med disse diagnoser og symptomer, kan det kun gå for langsomt at anskaffe bogen og sætte sig ind i problematikken.

BREAKING THE VICIOUS CYCLE – BRYD DEN ONDE CYKLUS

-INTESTINAL HEALTH THROUGH DIET

I denne bog redegør biokemiker Elaine Gotschall (1921-2005) for den kur, som GAPS-kuren tager udgangspunkt i, SCD – Specific Carbohydrate Diet.

Udkom først med titlen “Food and the Gut Reaction” i 1987,
og blev nogle år senere revideret og omdøbt.

Oversat til dansk; den kan lånes på bibliotek.dk.  

Mere om Specific Carbohydrate Diet

Mere om hvordan SCD hænger sammen med GAPS her

GAPS STORIES

51 personlige beretninger kommenteret og redigeret af Natasha Campbell-McBride, udkom i 2013.
Fortællinger om de voksne selv eller om deres børn, som har været igennem GAPS-kuren og kommet ud i den anden ende som nye og bedre mennesker.

Det er både rørende og inspirerende at læse disse historier.

Godt nok foreligger der et hav af forskning, der dokumenter hvordan tarmfloraen påvirker den ene og den anden diagnose, som er under GAPS-hatten.
Men troværdig forskning i GAPS-kuren som sådan, fx hvor den sammenlignes med Low FODMAP, palæo, SCD eller LCHF, findes der ikke noget af endnu.
Det vi har at holde os til er erfaring, som fx dem, der skrives om i denne bog.

Men ligesom forskningresultater er data, er klinisk erfaring såvel som personlig også data.
Derfor er denne bog vigtig.

GAPS GUIDE

SIMPLE STEPS TO HEAL BOWEL, BODY AND BRAIN

af Baden Lashkov – 2. udgave 2013

Det er efterhånden mange år siden, forfatteren til denne bog afsluttede en seriøs helingsproces med GAPS-programmet. Hun fortæller i forordet om, hvordan hun har forvandlet sig fra at være posedame til en velfungerende person. Det er imponerende og opløftende læsning.

Bogen rummer et væld af brugbare oplysninger om alt, hvad der vedrører GAPS-helings-programmet. Men bogen er tydeligvis en selvudgivet bog. Ikke fordi der nødvendigvis er noget i vejen med sådanne – men denne kan være svær at finde rundt i. Den mangler simpelthen redigering og et mere overskueligt layout samt et bedre opslagsregister. Man kan få brug for at genlæse nogle passager eller bruge bogen som opslagsbog. Derfor anbefaler jeg, at man selv sætter post-it sedler ind som bogmærker med påskrevede emner, når man finder nogle vigtige oplysninger. Så kan man måske nemmere finde passagerne igen.
Det kan jo være guld værd med en guide i hånden!

 

KOGEBOG: THE HEAL YOUR GUT COOKBOOK

NUTRIENT-DENSE RECIPES FOR INTESTINAL HEALTH USING THE GAPS DIET

Af Hilary Boynton og Mary G. Brackett, sidstnævnte er bogens fotograf.

Udkom i 2014, hvor der stort set kun fandtes GAPS-opskrifter på nettet udover selvfølgelig dem i Dr. Natashas gule bog. I bogform fandtes desuden “Internal Bliss”, omtalt herunder, så man kan roligt sige, at The Heal Your Gut Cookbook faldt på et tørt sted. En rigtig udmærket kogebog med masser af inspiration til GAPS-køkkenet. Den kommer godt rundt, så der både er opskrifter til morgen, middag og aften, til sødt og salt, ude og hjemme, og så videre. Jeg synes dog, der er for mange overflødige fotos især i starten af bogen, og jeg savner noget bedre overskuelighed i de skrevne afsnit.

Denne amerikanske kogebog kan lånes via bibliotek.dk

KOGEBOG: INTERNAL BLISS

RECIPES DESIGNED FOR THOSE FOLLOWING THE GUT AND PSYCHOLOGY SYNDROME DIET

Grain-Free, Refined-Sugar-Free, Lactose-Free

Ingen står krediteret som forfatter, men jeg mener, at det er Elaine Gottschall (foto).

Denne kogebog var den første udgivelse, der udelukkende havde opskrifter til personer på GAPS-kuren. Man kan forestille sig hvilken lettelse det har været for dem at få den i hånden.

Indholdet fejler ikke noget. Der er ingen snik snak eller forklaringer, kun opskrifter. De er glimrende, selvom det selvfølgelig for en dansker kan være et sent arbejde at omregne amerikanske mål. Opskrifterne kalder på småjusteringer hist og her. Fx undrer det mig, hvorfor der bruges så meget honning i ketchuppen.

Men i slikopskrifterne er mængden nok passende; Cinnamon Kisses, Honey Marshmallows og Coconut Crunch Macaroons, here we go!

Bogens lille minus er et register, man selv skal tilføje en hel del opskrifter til, men det er hvad det er. Bogens store minus er, at den ikke er særligt indbydende. Der er heldigvis kun få fotos, men måske skulle man hellere have droppet dem helt. Jeg forstår ikke, hvorfor en bog med kur-mad ikke skal være lige så indbydende som alle andre kogebøger. Spiralryggen er sikkert tænkt som en hjælp til at have bogen liggende åben på køkkenbordet, men den vikler sig lige så stille op, så man er nødt til at samle bogens sider igen.

ANDRE RELEVANTE BØGER

  • Vegetarianism Explained – Making an Informed Decision – Natasha Campbell-McBride (2017)
  • Nourishing Fats – Sally Fallon Morell (2017)
  • Your Baby´s Microbiome – Tony Harman og Alex Wakeford (2017)
  • Notes From a GAPS Practitioner: Using Diet to Unlock the Body’s Healing Secrets – Amy Mihaly (2016)
  • Ernæring og fysisk degeneration – Western A Price (1939), oversat til dansk i 2016
  • BØRNEBOG! Lulu Meets the King of Poo – Janice Condon (2016)
  • Hjernens nye liv – David Perlmutter (2015)
  • Nourishing Broth – Sally Fallon Morell og Kaayla T. Daniel (2014)
  • Management of Celiac Disease – Sidney. V. Haas & Merrill P. Haas – (1951, genudgivet 2011)
  • Put Your Heart In the Mouth – Dr. Natascha Campbell-Mc-Bride (2007)
  • The Big Fat Surprise – Why Butter, Meat, & Cheese Belong in a Healthy Diet – Nina Teicholz (2014)
  • Missing Microbes –  Martin J. Blaser, MD (2014)
  • Kolesterol – Myter og realiteter – Dr. med. Uffe Ravnskov (første udgave 1991 på svensk)
  • Hvorfor et højt kolesteroltal er nyttigt – Dr. med. Uffe Ravnskov (2008)
  • Pure, White and Deadly – John Yodkin (1972 – genoptrykt 2011)
  • Fat Chance – Dr. Robert Lustig (2014)

AMERIKANSKE E-BØGER OM INTROKUREN

 Andre GAPS kogebøger

Der er pludseligt udkommet en del GAPS kogebøger til det engelske marked, men det er virkelig ærgerligt: Jeg kan ikke anbefale nogen af dem. Hold dig til GAPS kogebogen eller til Heal Your Gut Cookbook.

Mere....

Artikler

Pin It on Pinterest