Mælkekefir

– gavner tarmfloraen med sit høje indhold af probiotika

Kefir rummer et stort antal gavnlige bakterier og svampearter. Så mange, at du skal gå forsigtigt frem, når du begynder at indtage det. Begynd med en meget lille mængde og trap op. Det er for at undgå ubehag ved eventuel die off.

Kefirkoldskål med rabarberkompot

Kefirkoldskål med rabarberkompot

Hvordan kan man bruge kefir?

  • Drik den som den er
  • Lav kefirkoldskål
  • Brug den til smoothies
  • Brug den til is
  • Lad den dryppe af og lav friskost
  • Lad den dryppe endnu mere af og lav kvark
  • Brug vallen til at blande i suppe, afkølet til 40 grader, så de gavnlige bakterier og svampe ikke dør
  • Brug vallen til bagning af surbrød, hvis du er på outro-kuren

Du kan lave mælkekefir på 2 måder – med kultur eller med gryn

Jeg bruger gryn, som ses på fotoet.

Kefirgryn - så langt fra risengrød, selvom det ligner

Kefirgryn – så langt fra risengrød, selvom det ligner

Grynene skal fodres en gang i døgnet, så du skal si grynene fra og hælde nyt mælk over dem, hvorved du straks er i gang med at lave den næste portion. På den måde får du frisklavet kefir hver dag. Er det for meget, så stil bare glasset i køleskabet dækket med et kaffefilter, så går grynene i dvale.

Skaf gryn enten ved at købe dem i en netbutik (og så skal de først vækkes til live, følg anvisningen) eller også kan du finde én i dit nabolag, som deler ud af det. Find dem for eksempel i facebookgrupper med fermenteringsnørder.

 

 

Pin It on Pinterest