+45 28 15 94 38 signe@gapskokken.dk

Hvem skulle tro, at en græskartærte faktisk godt kan gå hen og smage ret lækkert – og at den kan få en sprød og knasende bund, selvom man ikke bruger hverken mel eller sukker?

Hvis du er bekendt med GAPS-kuren, vil du straks se, at den er beregnet til dem, der er på selve kuren, og som er kommet så langt i helingsprocessen, at de kan tåle velforberedte hvide bønner. Hvis du ikke er, så læs første del af GAPS-kogebogen og få en forklaring. 

Med disse forberedte baisvarer på lager og med denne opskrift i hånden er denne mel- og sukkerfri Græskartærte nem at bage

Jeg har beskrevet trin for trin, hvordan man forbereder disse ingredienser, så de bliver GAPS-venlige, i GAPS kogebogen. Er man først godt i gang med kuren, er det en vanesag at have disse ting klar i køleskab eller fryser. Det drejer sig om:

klaret smør
hvide bønner
bagt græskarkød
creme fraiche
mandler og nødder

10-12 personer
tærteform med 25 cm dia

DAG 1: Lav tærtedejen 

  • 50 g klaret smør
  • 65 g honning
  • 110 g blandet, fint-mellemfint hassel-, valnødde- og mandelmel
  • 65 g mos af hvide bønner
  • 20 g kokos-fibermel
  • 1 tsk salt
  • 1 lille æggehvide
  • smør til formen
  • ca. 2 spsk fintmalet kokosmel, også kaldet kokos-fibermel til udrulning
  • ca. 1/2 spsk gelatine fx fra Great Lakes

1. Smelt smør og honning i en lille kasserolle.
2. Bland det godt med nøddemel, bønnemos, kokos-fibermel, salt og æggehvide.
3. Dejen bliver ret lind og skal hvile i køleskabet til næste dag.
4. Sæt græskarkødet til afdrypning fx i et klæde lagt over en si, gerne i køleskabet natten over.

Dag 2: Lav græskarfyldet og bag tærten færdig

  • 4 æg
  • 2 tsk kanel
  • ½ tsk stødt ingefær
  • ½ tsk allehånde
  • en anelse salt
  • 2 spsk friskrevet ingefær, ca 8 cm
  • 40 g creme fraiche eller den fedeste del af noget kokosmælk
  • 40 g honning
  • 1 stang vanilje
  • 400 g mørt græskar eller butternut squash kød
  • 2 håndfulde (35 g) grofthakkede pecan- eller valnødder

5. Tænd ovnen på 210 grader og smør en tærteform. Rul ¾ af dejen ud (ca 225 g) ved hjælp af en kagerulle og lidt kokos-fibermel. Dejen kan være svær at arbejde med, men du kan bare placere mindre stykker af dejen ad gangen, til du har dækket hele bunden. Tryk delene sammen, så den hænger sammen. Bemærk, at kanterne ikke skal beklædes endnu.

6. Drys et fint lag gelatine over bunden og dup den ned i den.

7. Bag bunden på næstnederste rille i 9-10 minutter. Køl den af og skru temperaturen ned til 180 grader.

8. Lav fyldet imens. Pisk æggene sammen med kanel, stødt ingefær, allehånde, salt, revet frisk ingefær samt creme fraiche eller kokosmælk.

9. Flæk vaniljestangen og rør kornene godt ud i honningen. Rør honning og til sidst den afdryppede, mosede græskar i fyldet.

10. Smør den afkølede kant af selve tærteformen. Brug den sidste ¼ af dejen til at lave tærtebundens kanter med. Del det i flere små stykker og tryk hver af dem flade med håndryggen på et bord drysset med kokos-fibermel. Skær kantstykkerne ud i den bredde, der matcher kanternes højde i tærteformen.

11. Drys hvert stykke med et fint lag gelatine, som duppes ind i dejen, og placer det ét efter ét langs kanten med gelatinen indad, dvs mod kagens centrum. Tryk stykkerne godt sammen, også med bunden. Skær overflødigt dej af, så du får en smuk kant.

12. Fordel de grofthakkede valnødder på den forbagte tærtebund og hæld så græskarfyldet over den. Bag tærten i ca. 40 minutter på næstnederste rille. Hold øje med at kanterne ikke bliver sorte.

TIPS
Pynt eventuelt med små figurer skåret ud af rå æble, græskarkerner eller anden GAPS-venlig kagepynt.

Græskartærten smager godt med creme fraiche, koldt kokosskum eller en skefuld GAPS-venlig is; alle forslag er der opskrifter på i GAPS-kogebogen.

Pin It on Pinterest

Share This