Fond

På GAPS-kuren skal man indtage fond, fond og atter fond, og det er ikke engang af gastronomiske men af medicinske grunde!

Fonden skal være kogt på ben i mange timer. Hvorfor så ikke gøre det til en velsmagende fest og bruge det som grundlag for alskens dejlige supper.

Deltag i Stop Madspild-trenden og gem alle typer af ben fra koteletter, køller, fugleskrog m.m. i en pose, som du har i fryseren. Ligeså med porre- og selleritoppe persillestilke m.m.

Eller køb gode suppeben. Bed gerne slagteren om at slå hul på led-knogler eller om at skære benene i stykker, så du kan få glæde af marven. Kog en så stor portion ad gangen, du har mulighed for, og frys ned, så du trods alt ikke skal koge fond hver dag!

Tomatsuppe med fond kogt på ben

Tomatsuppe med fond kogt på ben

En 12 liters gryde kan rumme

  • 4 kg knogler fra for eksempel okse, kalv eller kylling
  • en anelse salt
  • en lille håndfuld hele peberkorn
  • 1 spsk æblecidereddike
  • suppevisk af for eksempel porretoppe, persillestængler, selleritop

1. Dæk benene med koldt vand, tilsæt æblecidereddike og bring det til simre-stadiet under låg.

2. Når det har simret i 10 minutter, kan du skumme fonden og tilsætte urter, salt og peber.

3. Nu skal den småsomre i mindst 12 timer og gerne 24 -36, ja helt op til 72 timer.

4. Lad fonden køle lidt af, før du fjerner benene og sier suppen. Gem gerne marv, bindevæv og fedt i fonden og spis så meget af det som muligt.

5. Nu kan du eventuelt koge fonden ind, så den bliver mere koncentreret og fylder mindst muligt i fryseren eller køleskabet. Lad den koge uden låg i så lang tid, du har tålmodighed til, uden at den forsvinder helt.

6. Jo mere koncentreret, jo mere kan den stivne selv på grund af gelatineindholdet. Det er vist det, vi kalder sky? Du kan nemt skære en kold sky ud i passende blokke og fryse dem adskilt, så de ikke fryser sammen.

7. Hvis fonden stadig er flydende, når den er kold, kan du enten hælde den i en masse små beholdere, som fryses.

8. Eller du kan fryse den ind i et par nogle store beholdere, for eksempel tomme is-boxe. Et par dage efter kan du tage dem ud af fryseren i en times tid, så de er en anelse optøede, hvorefter du skærer is-fond-blokkene i mindre. Put dem i fryseposer, men adskilt under indfrysningen, så de nemt kan skilles ad. På den måde kan du hurtigt tage en blok frem ad gangen til en eller to dages forbrug.

Denne ben-fond kaldes på engelsk broth. Den er beregnet til helingsprocessen, når man er på selve GAPS-kuren , hvor man må spise alt GAPS-venligt mad.

På start-kuren, “The Intro Diet” skal man spise stock, altså bouillon kogt på kød i kun 1,5-3 timer.

Pin It on Pinterest