For et par år siden åbnede den første Broth Bar i Portland, Oregon USA. Så kom Bone Broth & Larder i New South Wales, Australien til, ligesom Vancouver i Canada har fået sin Original Bone Broth Bar. I New York ligger Brodo, og ikke langt fra Paddington station i London Bone Tea.

Fond er en stigende trend, og man spørge sig selv, hvorfor trends bliver til trends. Er det blot modefænomener, eller er der noget dybere bagved? I tilfældet fond kan vi godt svare ja til det sidste. Det er nu 13 år siden, bogen “Gut and Psychology Syndrome” udkom første gang, og den er læst at tusinder. Her forklares det i detaljer, hvorfor fond er snedigt at indtage på daglig basis, hvis man ønsker sig fri af diverse “moderne” diagnoser. Siden er bogen “Nourishing Broth” af bl.a. Sally Fallon Morell udkommet. Den gennemgår omhyggeligt, hvad forskning siger om fonds helende egenskaber, og de er ikke så få. 

Fondterninger. Som en købt bouillonterning - lige til at ploppe i gryden

Fondterninger. Som en købt bouillonterning – lige til at ploppe i gryden

Men hvad er der med den der fond? Førhen var den hver mands spise. I ethvert køkken med respekt for sig selv stod der en stor gryde suppe og simrede med alle mulige ukurrente stykker af kød eller grønt. Skar man noget fedt eller brusk af et stykke kød, eller havde man afgnavede ben – plop – ned i suppegryden med det. Sparesuppe, kaldte Fru Mangor og Frøken Jensen denne væske. Faktisk var denne fond den første slags fast food, for den var altid klar: man kunne hurtigt snuppe sig en kop i forbifarten. – En kop der på alle måder styrkede og stimulerede, modsat fx en næringsfri kop kaffe.

Siden definitionen af umami, opfindelsen af det 3. krydderi og sovsekulørens ditto i starten af 1900-tallet, har fond kun været noget, de virkeligt gastronørdede gik op i, herunder bedre restauranter med dygtige kokke. Bouillonterningen og en karamelfarvet sovsekulør har sammen med kartoffelafkog kunnet efterligne fond til en vis grad – men det samme som ægte fond, det er det på ingen måde.

Først og fremmest på grund af den næringsmæssige værdi. Har den kogt længe nok, er den så høj, at man ligefrem kan tale om, at den har en medicinsk effekt. De stoffer, der udvindes i suppen fra knogler, brusk og fedt, er nemlig med til at vedligeholde og genopbygge kroppens celler. Med andre ord, den er med til at holde kroppens struktur stærk. (Det gælder alle slags celler – fx også hudceller. Således er fond cellulitis værste fjende!) Ikke mindst er fedtet, som koges ud i fonden en vigtig ingrediens, og derfor beskriver Bone Broth & Larder da også på deres hjemmeside:

Save the fat

You’ll notice some fat in all of the bone broths, this is because eating fat with protein is part of digesting it well. The choice is up to you how you use it but we suggest that you melt a bit into every delicious cup for some extra satiation or save it to cook your vegetables or other foods with.

For mig hænger den gode smag af fond sammen med det velbefindende jeg får af at drikke den. Måske er det noget ur-menneskeligt – at det, der bekommer én godt også smager godt? (Bortset fra sukker, men det er et kapitel for sig)

Hvor åbner den første fond-bar i Danmark? I landets p.t. cooleste by, Århus? Eller bliver det København? Uanset hvor det bliver, vil jeg være der som et søm. Som med kaffe er det bare nogen gange sjovere at tage sig en kop i venners lag på en café frem for at drikke den hjemme i køkkenet.

Læs The Bountiful Benefits of Bone Broth: a Comprehensive Guide af Chris Kesser

Eller hvad med at læse bogen “Nourishing Broth” af Sally Fallon Morell og Kaayla T. Daniel (2014)

 

Pin It on Pinterest