Fra juli til november modnes de danske æbler

Som oliven og vindruer er syd-europæernes guld, er æblerne vores. Det danske klima er det bedst tænkelige for æbler, men vi har ind imellem svært ved at få øje på dem for bare træer. Uvist af hvilken grund kan man købe udenlandske æbler året rundt i supermarkederne. Hvorfor det? Det ville svare til at en fransk købmand ville sælge dansk rødvin.

På GAPS-kuren
kan man indlemme æbler i sin kost fra intro-kurens fase 5. Her starter man med lidt kogt æblemos. Når man rykker videre til fase 6, som er den sidste på introkuren, kan man finde ud af, om man kan tåle frisk frugt, herunder æbler.

Citron og æble
er ifølge Natasha Campbell-McBride de eneste 2 slags frugter, der er egnede til at spise sammen med anden mad i retter og salater. Bortset fra disse anbefales det, at man spiser frugt som mellemmåltider. – Det har som samtlige andre råd på GAPS-programmet at gøre med hvilke stoffer, hvad indeholder, og om de fremmer eller hindrer en god fordøjelse.

Når man er på selve kuren
er der til gengæld ikke den ret eller snack, man ikke kan bruge æbler til. Alt afhængigt af de mange sorters fortrin, kan man spise dem friske, lave dem til frugtmos, kage, brød, tørre dem, pifte middagsretter og salater op med dem og presse dem til most. Man kan bruge dem i is , desserter, bagværk, isterninger – og de kan brygges til cider, som kan drikkes eller videreudvikles til en aromatisk eddike. Find selv på mere.

Æblemost
Æblet og mosten indeholder en del kalium, så man skal ikke gå amok og drikke most dagen lang, med mindre man har akut kaliummangel. Desuden rummer det som al anden frugtsaft frugtsukker, som er så dejligt forfriskende, når det er kombineret i en sur-sød aroma.

Blodsukkeret
Frugtsukker fra moden frugt er OK på selve GAPS-kuren, men spis og drik det med måde!

Især skal du lade være med at drikke ret meget most ad gangen.
Den lifligt smagende saft får blodsukkeret til at stige med raketfart; ikke godt for en GAPS-person; ikke godt for nogen. For så falder det igen efter kort tid til under gulvhøjde – man får lavt blodsukker og så vil man igen have hurtigt sukker, så det kommer op igen. Den slags pendulsving med blodsukkeret er meget kedelig og skal undgås.

Jeg vil anbefale

  • en drink af halv æblemost og halv dansk vand, evt tilsat frasiet valle fra din hjemmelavede youghurt
  • eller at drikke det sammen med en stor del friskpresset grønsagsjuice som fx gulerod, selleri og en anelse rødbede
  • eller at indtage æblet uden at presse det til most. Fibre, som er i frugtkødet, sænker hastigheden med hvilken frugtsukkeret farer ind i blodet
  • også fint at drikke lidt most, når man samtidigt får noget ordentligt mad at spise. Mad (uden sukker) er også med til at hindre pendulsving med blodsukkeret

Pometet i Taastrup
Pometet er en afdeling af den tidlige Landbohøjskole, nu Københavns Universitet. Det plejer at have åbent hus i september. Her kan man smage på nedfaldsæbler fra de over 600 forskellige sorter og blive inspireret til presning, podning, med mere. De arrangerer også rundvisninger til midt i oktober. Hold øje med deres hjemmeside Her kan du også finde æblenøglen, hvis du er tvivl om hvilken sort, du har med at gøre.

Der er mange opskrifter hvor der indgår æbler i GAPS-kogebogen. Æblecrumble, æbleflæsk, æbledessert og æbleskiver – bare for at tage et udvalg.

 

Pin It on Pinterest